Wetterbygden Stars har tills i dags dato hunnit med att avverka fyra matcher i årets upplaga av den Svenska Basketligan (SBL). Seriepremiären uppe i Luleå var sannerligen inget att skriva hem om (förlust med 41 poäng) men efter denna match har laget radat upp tre förhållandevis starka insatser varav den allra senaste, när man besegrade de regerande svenska mästarna, Södertälje Kings och som innebar seger med en poäng (88-87), naturligtvis sticker ut lite extra och ger eko runtom i Basketsverige. Inget lag i SBL har haft en sådan tuff öppning på säsongen som Wetterbygden Stars haft. Förutom BC Luleå på bortaplan i premiären så har man också hunnit med att avverka fjolårsfinalisten Borås Basket (även det på bortaplan), Norrköping Dolphins och så då nu senast Södertälje Kings. Av dessa fyra lag så var BC Luleå, Borås Basket och Södertälje Kings favorittippade på förhand – att då ståta med ett ”record” på 2-2 får anses vara en klart godkänd inledning på säsongen för Wetterbygden Stars.

I samband med dessa fyra matcher får vi inte heller glömma att Wetterbygden Stars saknat en mycket viktig pjäs i form av Daniel Mortensen som på grund av den fotledsskada han ådrog sig i Svenska Cupen tvingats sitta vid sidan av medan hans lagkamrater stridit tappert. Om man ska lyfta fram någon enstaka individ efter dessa fyra matcher så är det svårt att inte låta bli att nämna två namn: Jonathan Bohman och Ty Sabin.

Jonathan Bohman kanske inte är den mest spektakulära basketspelaren i SBL men frågan är om det finns någon som arbetar hårdare än honom? I segermatchen mot Södertälje Kings fick också den gode Bohman visa att han faktiskt också kan ”lira” basket vilket inte minst syntes tack vare de 17 poäng han lyckades peta i korgen.  Ty Sabin har snabbt gjort sig ett namn som en av ligans bästa skyttar och snittar efter fyra omgångar uppemot 20 poäng per match, en mycket svårstoppad herre som dessutom visat sig vara en riktig träningsnarkoman.

Snacket om starten av den Svenska Basketligan anno 2019-2020 har annars handlat mycket om hur pass stark och jämn årets upplaga verkar vara. Flera lag har initialt visat att man både kan, vill och vågar vara med och fightas med de ”stora elefanterna” där inte minst resultatet mellan vårt eget Stars och de senaste årens maktfaktor inom svensk herrbasket, Södertälje Kings, vittnar om detta. SBL är numera en liga där inget lag går säkert och det måste ändå anses vara bra för både spänningen och ligans varumärke.

För Wetterbygden Stars del innebär nästa uppgift att man åker till Västmanland för möte med hittills obesegrade Köping Stars tisdagen den 15 oktober. Dessa bägge organisationer har utvecklat någon slags ”hatkärlek” gentemot varandra eftersom man har följts åt i seriesystemet, allt från Basketettan via Superettan till idag höra den svenska eliten i SBL. Inte heller gick det obemärkt förbi uppe i Västmanland att man i Vätterbygden också valde att döpa sitt lag till ”Stars” i ”efternamn”, det har naturligtvis spätt på spänningarna ytterligare som i sin tur utvecklats till riktiga prestigemöten som kommit och titulerats ”The Battle Of The Stars”.

Nästa match för Wetterbygden Stars på hemmaplan är mot Umeå Basket den 18 oktober kl. 19.04 och då hoppas naturligtvis killarna på just ditt stöd från läktaren och med tanke på säsongsinledningen tror vi att alla kan vara överens om en sak: det stödet har laget förtjänat!

Välkommen till Huskvarna Sporthall!

Moussa Kone
BC Luleå – Wetterbygden Stars, 2019-09-27

Adam Rönnqvist och  Jonatan Bohman
Wetterbygden Stars – Norrköping Dolphins, 2019-10-01

Ty Sabin
Wetterbygden Stars – Norrköping Dolphins, 2019-10-01

Calvin Hermanson
Wetterbygden Stars – Södertälje Kings, 2019-10-08