När Wetterbygden Stars under fredagen begår debut i Svenska Basketligan (SBL) så gör man det minst sagt i Lejonets egen kula. Det finns få ställen i Basketsverige som kan uppbringa den ”hype” som en premiär trots allt är än uppe i Sveriges baskethuvudstad, Luleå. Det finns naturligtvis inga enkla matcher i SBL men frågan är ändå inte om BC Luleå borta i seriepremiären är den ”svåraste av dom svåraste”?

Enda sedan projektet ”Wetterbygden Stars” drog igång för ganska exakt 15 månader sedan har siktet varit inställt på just detta: att få chansen, möjligheten, äran, ynnesten att få springa ut inför fullsatta läktare och göra det som många av oss tycker är det vackraste som finns, att få tävla med och mot dom allra bästa.

Wetterbygden Stars kommer till spel i seriepremiären efter en förhållandevis lång försäsong, en försäsong som varit precis som en försäsong är: upp och ner och med blandade resultat. Tyvärr har en del kommit att handla om det faktum att lagledningen tidigt valde att byta ut Logan McLane, ett faktum som i ärlighetens namn säkerligen inneburit en del ”energiläckage”. Nu ryktas det dock vara nära anstående med en ersättare vilket naturligtvis kommer fylla på energidepåerna igen även om det innebär att man får klara sig utan denna förstärkning uppe i Luleå under fredagskvällen. En som inte heller kommer befinna sig på plats uppe i Luleå Energi Arena denna premiärfredag är lagets ryggrad och överlägset mest erfarne spelare, Mantas Griskenas. Mantas insjuknande i onsdags och är tyvärr ännu inte återställd och stannar därför kvar på hemmaplan.

När det gäller premiärmotståndarna BC Luleå så gissar vi på att även dom går och väntar på besked på om hur stark årets upplaga egentligen är. Av resultaten, och kanske framförallt av prestationerna att döma, så kan vi konstatera att laget befinner sig i en process med att bygga upp något lika slagkraftigt som ifjol vilket då innebar finalspel. Att det dock fullständigt vimlar av talang så att det räcker och blir över kommer vi säkerligen bli ganska varse redan ikväll, frågan är som sagt hur pass långt man hunnit med att få ihop all denna talang – kanske, kanske ligger där Stars chans att vara med och ”bråka” ikväll, att BC Luleås maskineri inte är fullsmort än till 100 %.

Wetterbygden Stars reser till Luleå med tio spelare och två coacher men med framförallt: få ursäkter.

Trots avsaknaden av en av seriens mest respekterade och skickligaste spelare i form av Mantas Griskenas och den nye importspelaren, så är vi övertygande om att laget kommer stå upp och ta fighten hela vägen in i det berömda kaklet. Detta kommer naturligtvis bli allt annat än enkelt. SBL är sannerligen inget 100 meterslopp som avgörs i kväll den 21 september.

Nej, SBL anno 2018–2019 är snarare ett maratonlopp som inte kommer avgöras förrän framåt vårkanten. Och ikväll startar detta maratonlopp äntligen. Och Wetterbygden Stars är en av deltagarna.

Fantastiskt.

BC Luleå-Wetterbygden Stars
Fredagen 21 september
Luleå Energi Arena
19.04

Ingen möjlighet att närvara i Luleå Energi Arena? Lugn, du ser matchen på SBL Play (sblplay.se)