På söndag är det dags för Wetterbygden Stars att bocka ned sig i flygplanssätena och spänna fast säkerhetsbältena. Då beger man sig nämligen de dryga 1 350 000 meterna upp till Norrbotten för möte med Superettans nordligaste representation i form av Luleå Steelers.

Luleå Steelers, som coachas av den forne Plannja-legenden, Jim Enbom, kommer till spel med ett facit så här långt som inneburit att man förlorat mot alla lag man mött förutom Trelleborg Pirates, vilka man å andra sidan, besegrat inte bara en gång, utan två gånger. Förra helgen spelade man dubbelmöte på bortaplan och inte vilket dubbelmöte som helst heller, då man som väntat fick bekänna färg mot både Köping Basket och AIK Basket. I bägge matcherna startade man dock i ett ursinnigt tempo och ledde faktiskt med hela 14 poäng (28-14) mot Köping Basket efter Q1 vilket vittnar om den kapacitet som finns i laget. Å andra sidan förlorade man Q2 med 16-39 och då är ju en grym förstaperiod helt plötsligt mindre värd.

Utmaningen för Jim Enbom och hans mannar är naturligtvis att hålla uppe spelet från den första akten borta mot Köping över 40 minuter, en utmaning god som någon då det kanske inte riktigt finns det djupet i årets upplaga av Luleå Steelers som det funnits tidigare år. Att det däremot finns spetskompetens så att det räcker och blir över står helt klart när vi bland annat noterar dryga 17 ppg och 38 % från trepoängslinjen från lagets skarpskytt # 1, Robel Gebremeskel. Samir Ali är kanske lagets mest värdefulla spelare med sina 14 ppg och 12 rpg, en double-double som naturligtvis också inger respekt hela vägen ner till Vätterns sydligaste stränder.

För Wetterbygden Stars gäller det att hålla uppe det intensiva försvarsspel som blivit något av lagets signum så här i inledningen av årets Superettan-spel. Vi har varit inne på det tidigare och det tål att upprepas: i lagets finns det spelare som både vill och kan spela försvar och som dessutom nu börjar göra det som ett l-a-g betraktat. Förutom Djurgården Basket på bortaplan, så har Wetterbygden Stars lyckats hålla sina motståndare på 59 poäng per match så här långt – en, i positiv bemärkelse, anmärkningsvärd siffra på alla sätt och vis. Väljer man att räkna med 83 poäng insläppta mot Djurgården Basket så åker förvisso siffran upp något, men 65 poäng insläppta per match är fortfarande ett försvarsspel som inger respekt hos mången motståndare.

Kan laget fortsätta på den inslagna vägen även uppe i Luleå Energi Arena under söndagen så kommer man garanterat ge sig själva chansen att fortsätta bygga på den fina svit man nu byggt upp, men då gäller det att försvara trepoängslinjen och hålla en viss Mr Ali borta från korgarna.

Luleå Steelers-Wetterbygden Stars
Söndagen den 22 oktober
Luleå Energi Arena, Luleå
16.00