När Wetterbygden Stars beger sig till huvudstaden under söndagen för möte med ”Mesta Mästarna”, Alvik Basket, så gör man det med en enda tanke i kroppen: att hålla drömmen om spel i SBL 2018-2019 vid liv. Med bara tre omgångar kvar av årets Superettan så är matematiken väldigt enkel: seger i de tre återstående matcherna och saken är klar. Förlust på söndagen innebär att det fortfarande kan gå, men att man då är i behov av hjälp från AIK Basket i den sista omgången.

Ja, det är en minst sagt raffinerad säsongsavslutning som står för dörren och vem hade i höstas kunnat tro att Wetterbygden Stars skulle sitta i pole position med bara tre omgångar kvar att spela, för ni kommer väl ihåg historien? Trots att man hela tiden tyckte att man hade rätten på sin sida, så envisades man från annat håll med att inte bevilja spelarlicens åt Franco Kouagnia inledningsvis. Det skulle ta hela elva omgångar innan man omvärderade och till slut beviljade Franco möjligheten att spela basket på sin fritid – vi det laget hade Wetterbygden Stars redan hunnit avverka tre matcher mot Köping Stars och Djurgården Basket (alla på bortaplan), ett monumentalt avbräck naturligtvis.

Ha också i åtanke att vare sig Albin Häll-Eriksson eller Waly Niang fortfarande inte anslutit till laget under denna period och dessutom med Kemal Omerbasic vid sidlinjen efter sviterna av den lårskada han ådrog sig i hemmamatchen mot Malbas Basket den 25 november, ja, då kanske det trots allt inte är så konstigt att vi tycker att det är en liten bragd man åstadkommit när man nu drygt fyra månader senare befinner sig i en position där man har allt i egna händer.

Förutsättningarna inför de tre avslutande omgångarna innebär som sagt att Wetterbygden Stars går till SBL vid seger i alla tre matcher. Förlust mot Alvik Basket innebär fortfarande att man måste besegra Djurgården Basket hemma i Huskvarna Sporthall nästa helg (om inte DIF går på pumpen hemma mot jumbon Luleå Steelers under lördagen, men risken/chansen för det får ändå anses som synnerligen minimal). Lyckas man med det så kommer allt avgöras i sista omgången när Wetterbygden Stars tar emot Luleå Steelers på hemmaplan medan Djurgården Basket ska till Solnahallen för ett riktigt prestigemöte med AIK Basket. För Wetterbygden Stars gäller det att ha fler segrar än Djurgården Basket när man summerar säsongen, vid lika antal segrar så passerar Djurgården Basket Wetterbygden Stars i form av inbördes möten.

Wetterbygden Stars och Alvik Basket har mötts två gånger tidigare under säsongen. Första mötet i Huskvarna Sporthall i höstas vann hemmalaget i något som i efterhand kändes som en ”stöld”. Vi är många som minns spelare som Emil Häglund och Joel Svensson när de bokstavligen flög fram över golvet och som när hade inneburit seger för Alvik Basket. För lite drygt två månader sedan var det sen returmöte uppe i Åkeshovshallen och även den matchen hittade Wetterbygden Stars ett sätt att vinna på, men inte utan stor, stor dramatik.

Alvik Basket har en historia (19 SM-guld) som få andra svenska basketföreningar kan mäta sig med. Det må vara att det inte finns många i dagens Alvik-uppställning som kan referera till de gyllene åren, men så fort man drar på sig det grön-gula linnet så är man per automatik en del av den stolta vinnarkultur som kommit att prägla föreningen, hela vägen från ungdomssidan, hela vägen upp till seniorsidan under alla dessa år. Alvik Basket kommer till spel med ett ”record” på 11/13 och ligger för närvarande på en femte plats i tabellen. Räkna med att det kommer vara ett oerhört ”taggat” hemmalag som kommer till spel under söndagseftermiddagen hemma i Åkeshovshallen, det finns nämligen en liten speciell anledning till detta: Alvik Basket har förvisso vunnit elva matcher i årets seriespel men ingen av dessa elva segrar har kommit mot någon av lagen framför dom i tabellen, vad bättre då att göra det nu och dessutom på köpet kunna sätta lite käppar i hjulet för sin motståndare när det kommer till dennes agenda?

Att man har spelarmaterial för att kunna åstadkomma detta råder inga som helst tvivel, det har naturligtvis Wetterbygden Stars blivit varse under de två tidigare mötena. För Wetterbygden Stars gäller det att approacha denna match med en mindset att Alvik Basket måste stoppas. ”Först-till-100-poäng-vinner-taktiken” ska nog i högsta möjliga mån undvikas under söndagen för då lär vi snabbt behöva plocka fram myntet och flippa ”krona eller klave” om vem som hinner först till 100 poäng, så pass jämbördiga är lagen offensivt.

Fördelen med att Wetterbygden Stars måste stoppa Alvik Basket är naturligtvis att Alvik Basket måste göra detsamma gentemot Wetterbygden Stars. När Wetterbygden Stars lämnar Vätterbygden någon gång under söndagsförmiddagen så gör man det med en känsla av att man har alla verktyg i världen för att åka till Åkeshovshallen och vinna en basketmatch. Dessutom borde söndagens match innebära en något större motivationsfaktor för bortalaget än vad den rimligtvis innebär för hemmalaget.

På söndag eftermiddag vet vi vem som bäst klarat av att hålla en hög och jämn anspänningsnivå matchen igenom – den som lyckas bäst med detta måste anses ha största möjligheter att gå segrande ur denna strid.

FEEL THE ACTION!

Alvik Basket-Wetterbygden Stars
Söndagen den 8 april
Åkeshovshallen, Stockholm (Bromma)
16.00