Wetterbygden Stars vinner till slut med 87-82 uppe på Fyrishov mot hemmalaget Uppsala Basket men inte utan dramatik. Det som länge, länge såg ut som en säker seger (ledning med som mest med 16 poäng i mitten av andra halvlek) byttes i fjärde perioden ut mot en gastkramande thriller. När väl Stars fått ordning på både lemmar, tentakler och nerver kan man ändå till slut bärga lagets nionde seger i årets Svenska Basketligan (SBL).

Wetterbygden Stars kom till start med samma startfemma som så framgångsrikt inledde den senaste matchen mot Södertälje Kings. Fullt lika framgångsrikt blev det inte denna gång (Axel Nordström drog i en trepoängare direkt) och fullt lika mycket ”rock n’ roll basket” var det inte heller, snarare tvärtom: ett ställningskrig av modell större, helt lika efter sex spelade minuter, 11-11. Återstoden av perioden ska gå i samma tecken där både lagfoul och många tekniska misstag från respektive lag är symptomatiskt för matchen så här långt. Stars ”minst dåligt” efter Q1, ledning 19-17.

I inledningen av andra perioden ska spelet öppna upp sig någorlunda. Första drar hemmalagets Dante Williams i en trepoängare för att sekunderna senare tvingas bevittna gästernas Eddie Alm göra detsamma. När en av Wetterbygden Stars bästa spelare för kvällen, Guim Exposito, tar en offensiv retur med två poäng som följd en bit in i perioden har Uppsala Basket sett tillräckligt och kallar på matchens första timeout. Denna timeout hjälper föga utan istället är det Stars som kan dryga ut försprånget efter att man lyckats åstadkomma ”många bra saker i följd” (vilket annars inte var vanligt förekommande ikväll), både offensivt och defensivt. Trots detta verkar det länge som att det är Uppsala Basket som ska få sista ordet i första halvlek men med mindre än fem sekunder kvar av dito så tar Guim Exposito bollen på erkänt ”Speedy Gonzalez-manér” och driver från ena kusten till den andra med två straffkast som följd. Apropå straffkasten, som länge gäckat laget, så var dessa ikväll en stark bidragande orsak till varför man till slut kunde avgå med segern: 21 av 27 straffkast i korgen vittnar om att det uppenbarligen finns kapacitet i laget från denna distans, viktigt! Ledning Stars i paus med 46-39.

Andra halvleks inledning ska helt gå i Wetterbygden Stars tecken.

Efter två vackra attacker av firma Exposito/Peleg och en alley-oop signerad en comebackandes CJ Dunston, så finner hemmalägret ingen annan utväg än att ta andra halvleks först timeout redan efter 60 sekunder. Som mest är Stars ledning under denna period uppe i 16 poäng men trots detta vägrar hemmalaget vika ner sig, något som man naturligtvis ska ha cred för och som vittnar om karaktär trots det prekära tabelläget och som borde glädja de ”skeptiker” som eventuellt trott att Uppsala Basket gett upp den här säsongen iom att man nyligen släppte Xavier Cannefax och Davys Baltus – viktigt naturligtvis för hela serien att Uppsala Basket fortsätter att orka distansen ut och med kvällens insats i färskt minne så finns det inget som tyder på något annat. Trots att bortalaget hittar vägar framåt så lyckas man aldrig helt stänga ner Uppsala Basket och när Robert Bolander drar i en trepoängare på slutsekunden av tredje perioden, och tar ner underläget till 13 poäng (59-72), så är det en början på en upphämtning som med facit i hand, så när kostat Stars segern.

Exakt vad som hände och vad som inte hände i den fjärde perioden överlämnar vi naturligtvis med varm hand över till Stars coachduo att analysera i efterhand, men visst blev det ganska uppenbart att ”stressen” blev alltmer påtaglig i bortalägret ju närmre hemmaspelarna kom i poängprotokollet – vi får inte glömma att Wetterbygden Stars trots allt kom till spel med fyra raka förluster i bagaget och även om våra hjältar i Stars är mycket, så är dom i slutet av dagen ändå bara människor.

Trots med mängder av tekniska misstag och öppna missade skottlägen, så lyckas man ändå avgöra den här fighten till sin fördel och det våra damer och herrar är inget mindre än karaktär i sin allra ädlaste form! Alla som någon gång varit med om att tappa en stor och betryggande ledning på en basketplan vet hur oerhört lätt det är att man tappar allt – inklusive matchen.

Istället mobiliserar Stars för en sista kraftansträngning och man gör det genom att systematiskt utnyttja det faktum att hemmalaget befinner sig i lagfoul. Skickligast på detta är nämnda Guim Exposito som med sina 12 av 14 straffkast ändå får tituleras ”liten matchvinnare”. En viktig sekvens i slutskedet också: CJ Dunstons monsterblock på Axel Nordström med den efterföljande tekniska foulen på Nordström – här bordlades segern för Stars definitivt.

Guim Exposito är redan nämnd. Även Waly Niang och Kyle Rowley ”växeldrog” framgångsrikt under korgarna och slutade tillsammans på 33 poäng och nio returer. Även Jonathan Peleg hade ett par viktiga sekvenser i slutet med en satt trepoängare och en viktig attack mot korgen när hela laget annars hade det som allra jobbigast.

Låt oss hoppas att denna segern nu innebär att ”the monkey is off our back” för Stars-spelarna och man kan ta med allt det positiva man gjorde under stora delar av matchen. Den insatsen, tillsammans med det man utförde mot Södertälje Kings i den senaste hemmamatchen, borde betyda att man kommer till fredagens hemmamatch mot de regerande svenska mästarna, Norrköping Dolphins, med ett boostat självförtroende.