Söndagens utflykt ner till sydliga breddgrader för Wetterbygden Stars blev en utflykt som både var väl värd att minnas och snabbt glömmas. Efter 40 spelade minuter så är det ändå bortalaget som kan titulera sig vinnare efter att ha besegrat hemmalaget, Trelleborg Pirates med 79-74 – en tung seger i jakten på basketens finrum.

Detta var annars en match som kontrollerades av Wetterbygden Stars från start till mål. Med ett inspirerat och högoktanigt försvarsspel höll man motståndarna i strama tyglar och spelare som John Fitzgerlad, Lonnie Robinson Jr och Justin Berry fick sannerligen bekänna färg för att överhuvudtaget komma till avslut under matchens första 30 minuter.

Tyvärr fanns det inte lika mycket att skryta över offensivt, tvärtom. Med en mängd bortkastade bollar och en ”allmänt-locket-på-känsla” så är det ”bara” 14 poängs ledning i paus (40-26) för Wetterbygden Stars som kommit till Trelleborg för att fortsätta jakten på den åtråvärda platsen till nästa års Svenska Basketligan (SBL).

Andra halvlek inleds rent generellt en aning ofokuserat från Stars sida. Då hittar man tillbaka till det starka försvarsspel som vi bevittnade under stora delar av första halvlek, ett försvarsspel som i sin tur innebär enkla poäng framåt signerade firma Exposito & Calvo. Fortfarande ledning för Wetterbygden Stars efter 30 spelade minuter och dessutom en utökad sådan, 63-46.

Fjärde perioden gick helt och hållet till hemmalagets favör medan bortalaget mer eller mindre såg ut som ett dåligt ”aprilskämt” denna första dag i april.

”April är en kall nyckfull vän” sjunger Ulf Lundell och just ”kall och nyckfull” stämmer tyvärr in på Wetterbygden Stars fjärde period. Medan Wetterbygden Stars hamnade på hälarna så var hemmalaget allt annat än på hälarna. I takt med att Trelleborg Pirates fått vittring så spelar man en minst sagt högprocentig basket rakt igenom i vad som, trots allt, ändå ska visa sig bli den sista perioden. Ska vi vara helt ärliga, så var segern egentligen aldrig segern riktad hotad, periodseger förvisso för Trelleborg Pirates med 28-16, men än viktigare: seger totalt för Wetterbygden Stars, 79-74.

Efter matchen finns det antagligen minst två sätt för headcoach Boris Balibrea att utvärdera matchen på. Visst skulle man kunna tänka sig att många veck i pannan handlar om vad som egentligen hände under den sista perioden eller så väljer den gode Balibrea att fokusera på vad som i själva verket faktiskt såg helt ok (inte minst defensivt) ut under de första 30 minuterna? Ska vi ändå gissa att det i slutet av dagen ändå kommer att handla om en kombination av dessa två? För som en vis man en gång sa: ”det är aldrig så dåligt som när det går dåligt och det är aldrig så bra som när det går bra”…

Tittar man krasst på det så blev söndagens utflykt precis så lyckosam som var nödvändigt på förhand. Wetterbygden Stars åkte till Trelleborg för att hämta hem två poäng och två poäng är precis vad man kommer hem med tillbaka till Vätterbygden – allt för att laget fortfarande ska ha chans på andraplatsen bakom suveräna Köping Stars.

Ett extra omnämnande denna eftermiddag går till Carlos Calvo med sina 17 poäng. Även hans guardkollega, Jesper Wennerholm, spelade ett inspirerat guardspel under de dryga 15 minuterna han var på golvet med sina åtta poäng och fem assists.

Nu väntar en vilodag under måndagen för Wetterbygden Stars innan förberedelserna fortsätter inför nästa tuffa bortamatch, den mot Alvik Basket uppe i Stockholm nästa söndag. Förutom att måndagen är en vilodag för Wetterbygden Stars så finns det all anledning för laget själva och dess supportrar att höja blickarna mot huvudstaden under morgondagen. Då kan nämligen Köpings Stars säkra avancemanget till SBL 2018-2019 på bortaplan mot Djurgården Basket och samtidigt ge Wetterbygden Stars värdefull hjälp att ta sig förbi nämnda Djurgården Basket i tabelltoppen.

Någon som sa att måndagar är tråkiga?