Wetterbygden Stars fick sannerligen slita hårt för att under söndagen inkassera sin femte seger på sex försök. Alvik Basket kom till Huskvarna och visade sig vara precis så svårspelade som man befarat på förhand och om det finns en sak som vi lärde oss denna sista söndag i oktober, så är det att Alvik Basket kommer att fortsätta vara en tuff utmaning för lagen i Superettan, sin vinstnolla till trots.

Det var just våra gäster som inledde allra starkast och redan efter 70 sekunder hade hemmalagets coach, Boris Balibrea, sett nog och begärt matchen första timeout efter att ha sett sitt lag snabbt hamna i ett 0-6-underläge. Den påföljande timeouten tog skruv i den bemärkelsen att hemmalaget successivt hittar tillbaka in i poängprotokollet och den som för dagen leder styrkorna både bäst och mest i den delen av statistiken, är lagets lille, store spelare, Carlos Calvo. Med egenhändiga 20 poäng och otal assists i första halvlek är han kanske den enskilt största anledningen till att hemmalaget faktiskt kan gå till ledningen i halvtid, 51-50.

Att Alvik Basket inte vunnit än i årets Superettan framstår så här långt in i matchen, mer eller mindre som ett mysterium. Trots att man för dagen kom till spel utan sin kanske viktigaste spelare, Richard Hartman, så spelar man en frejdig och kreativ basket som gång på gång vållar stora problem för hemmaförsvaret. När man dessutom skjuter som man gjorde i första halvlek från trepoängslinjen, så är det som sagt svårt att tro att laget ännu inte vunnit i denna säsong.

Det var säkert en del i publiken som trodde att Wetterbygden Stars skulle trycka på gasen i inledningen av andra halvlek, att det liksom var ”slutlekt” nu. Och visst märks det en viss skillnad i ”energinivån” hos hemmalaget under inledning av matchens andra akt, men utan att egentligen få ett definitivt grepp på ett Alvik Basket som fortsätter spela inspirerat.

En bit in i andra halvlek sker en mycket omtalad situation som tyvärr får olyckliga konsekvenser för framförallt bortalagets Oscar Jernberg. I samband med ett snabbt uppspel för Wetterbygden Stars signerat Guim Exposito, får han först en osportslig foul och i sekvensen efter, en teknisk foul. Detta får till följd att samme Oscar Jernberg tvingas lämna matchen, helt enligt reglementet. Det som man kan fundera på är ”fingertoppskänslan” hos det gråa laget: finns det verkligen i-n-g-e-t utrymme för en spelare att få lov att reagera utan att bli bedömd för teknisk foul? Speciellt i ”millisekunden” efter att samma spelare precis blivit bedömd för en osportslig foul? Vår känsla är att vi inte sett det sista av denna typ av situation (osportslig foul direkt följd av teknisk foul)….konsekvensen i form av en diskvalificerade foul känns synnerligen hård i sammanhanget, för så här är det naturligtvis: utan känslor så dör sporten.

Detta till trots är det ändå Alvik Basket som leder med tre minuter kvar av matchen och när en av alla kvicka guards i Alvik Basket, Joel Svensson, attackerar korgen för en tillsynes enkel layup, så tror nog många att detta ”börjar bli jobbigt på riktigt”. Joel Svensson blir dock avblåst för stegfel och härifrån in till mål är det sen ett hemmalag som dikterar villkoren fullt ut. När Papy N´diaye sen, ganska omdömeslöst, vräker omkull Guim Expositio med en osportslig foul som följd, så finns det definitivt ingen väg tillbaka för Alvik Basket utan Wetterbygden Stars kan istället stänga matchen från välgörenhetslinjen, seger till slut med 88-83. Känslan är dock att detta hade kunnat gå vilket håll som helst, så pass bra var Alvik Basket.

Guim Exposito förde under första halvlek en förhållandevis anonym tillvaro, men när det gällde som mest i slutet är han ändå den som går i bräschen. Med 29 poäng och fem steals är han den nödvändiga avlastning till Carlos Calvo (även han 29 poäng tillsammans med sex returer och nio assists) som krävs för att hitta både tillbaka och förbi i poängprotokollet.

Nu väntar en veckas viktiga förberedelser innan laget nästa lördag beger sig till Köping för en tidig seriefinal mot Köping Stars, ett Köping Stars som under gårdagen besegrade (84-81) Djurgården Basket i en riktig kraftmätning mellan två av de starkaste lagen i Superettan.

Har Wetterbygden Stars ambitioner att störa Köping Stars framför deras månghövdade publik, så måste många saker förbättras från dagens match mot Alvik Basket.

En sak ska vi dock samtidigt ha klart för oss: ”a win is always a win”. Det borde naturligtvis stärka hela laget att man vinner utan att för den delen spela på topp – det om inget annat tar man naturligtvis med sig upp till Västmanland nästa helg.