Med tanke på hur täta de andra derbyna mellan Wetterbygden Stars och Nässjö Basket varit så var det inte mycket pengar tillbaka på en satsad hundring att det skulle bli så även det fjärde mötet lagen emellan. När väl krutröken lagt sig i Huskvarna Sporthall så är det till slut Wetterbygden Stars tur att dra den längsta stickan och vinna med 65-63. Detta var tredje matchen som vinns av något av lagen med mindre än två poäng och hävda något annat än att detta är två jämna lag skulle antagligen mottagas med en viss skeptism i mottagarens både ögon och öron.

Det var återigen upplagt för en elektrisk stämning i Huskvarna Sporthall när det under lördagen vankades derby. Nässjö Basket hade sin vana trogen mobiliserat stort och lyckats locka med sig ett hundratal supportrar från Höglandet. Om samma supportrar vann läktarkampen förra gången lagen möttes i Huskvarna Sporthall, så vann otvivelaktigt Wetterbygden Stars supportrar samma kamp under detta sista derby i grundserien.

Även om det var både folkligt, festligt och stundtals elektriskt på läktaren kan vi inte påstå att det fanns så mycket att hurra för nere på Huskvarna Sporthalls skinande parkett. Här avlöste istället missarna varandra i parti och minut och de värsta syndarna bar för dagen svart matchställ. 6/13 från straffkastlinjen, 1/8 från trepoängslinjen och ett allmänt ”under-huvudet-spel” som fullbordades i första halvleks sista hundradel med en huvudlös foul på Nässjö Baskets bästa spelare för dagen, Marquis Jackson, en foul som innebar att samme Jackson kunde fastställa halvtidsresultatet till 27-35 från välgörenhetslinjen till sitt Nässjö Basket.

Den gode Boris Balibrea och hans assisterande, Joan Martinez, i Wetterbygden Stars hade säkerligen en hel del saker att prata igenom med sina adepter i den efterföljande halvtidsvilan. Om det blev så mycket bättre i början av andra halvlek ska vi låta vara osagt och en stor anledning till detta var för att vi tror att man blev en aning överraskade av Nässjö Baskets inledande zonförsvar. En anledning till detta zonförsvar var naturligtvis för att man ville skydda sina stora spelare som vid detta laget dragit på sig en hel del foul för att freda sig under korgarna mot hemmalagets jättar i form av Kyle Rowley och Waly Niang.

Efter att Nässjö Baskets sprungit i en lay-up för ledning med tio poäng (37-27) så började plötsligt goda råd bli ganska dyra i hemmalägret. Dessa ”råd” skulle visa sig komma och handla om att fortsätta attackera Nässjö Basket under korgarna och tack vare detta, i kombination med tre trepoängare signerade Joaquin Portugues, så hittar man ett sätt tillbaka in i matchen. När dessutom straffkastprocenten gick upp så är man plötsligt ifatt efter 30 spelade minuter, 49-49.

Fjärde perioden inledes med att ”Varbergs Stolthet”, Albin Häll-Eriksson, borrar ner huvudet och attackerar korgen x 2. Fyra raka poäng från hans händer innebar plötsligt att det var Wetterbygden Stars som dikterade villkoren i poängprotokollet, ett mycket välkommet inslag av att döma på rösterna på läktaren som kulminerade när Jonathan Bohman blockade en boll som beräknas landa först någon gång i morgon kväll vid 22-tiden långt nere på sydliga breddgrader i Sydafrika – momentum till Wetterbygden Stars.

När Albin Häll-Eriksson sen dessutom skickar i en trepoängare fram till 60-53 är taket på väg att lyfta i Huskvarna Sporthall och bortalagets headcoach, Jordi Juste, finner inget annat alternativ än att ta sina andra timeout i andra halvlek. Det verkar vara en mycket framgångsrik timeout för efter den kommer Nässjö Basket ut och gör 4-0 på ett hemmalag som inte finner något annat alternativ än att själva ta timeout. Kyle Rowley visar kyla när han träffar bara garn i det första anfallet efter nämnda timeout. Efter det är dags för firma Williams/Jackson i Nässjö Basket att kliva till jobbet. Med varsin trepoängare ser dom till att ta sitt lag tillbaka upp i ledning, 63-62.

När Wetterbygden Stars sen kommer till sitt nästa anfall är det dags för Nässjö Baskets tur att ”spel med huvudet under armen”. Med bara sekunder kvar på skottklockan så tvingas Albin Häll-Eriksson till ett stressat och låååååångt avslut utifrån med den följden att han blir foulad och får kliva på straffkastlinjen. Albin sätter ett av dessa tre försök och kvitterar matchen, 63-63.

Med 21 sekunder kvar av ordinarie speltid så foular Dartaye Ruffin ut sig vilket betyder att Wetterbygden Stars, via en timeout, kan rita upp ett spel för seger. Om det var det spelet som sen följde man ritade på i timeouten låter vi även det vara osagt, men Guim Exposito tvekar naturligtvis inte en sekund när det visar vara ”autostrada” rakt ner under Nässjös korg, två poäng och ett bonuskast och liten matchboll Wetterbygden Stars.

Tyvärr missar Guim bonuskastet och Nässjö Basket har en sista chans att kvittera (två poäng) eller vinna (via en trepoängare) matchen. En viktig detalj så här långt in i fjärde perioden är att Wetterbygden Stars har fyra fouls på sig att stoppa klockan som vid detta bara erbjuder Nässjö Basket dryga åtta sekunder att hitta på något. Hemmalaget lyckas med taktiken att ”foula ut tiden” och kan därmed äntligen få titulera sig segrare i ett derby mot Nässjö Basket!

Det här är en match som naturligtvis hade kunnat gå hur som helst och precis som vi vara inne på i texten inför matchen, så är det små detaljer som till slut avgör, samma små detaljer som avgjort de två senaste mötena – kanske var det bara helt enkelt Wetterbygden Stars tur att ha med sig marginalerna?

Låt oss nöja oss med att konstatera att när Wetterbygden Stars och Nässjö Basket spelar mot varandra så bjuds det i alla fall på känslor och dramatik om vartannat – basketen i regionen är bara att gratulera! Nu blir det en kamp hela vägen in över mållinjen för att försöka knipa den där sjätteplatsen innan slutspelet väntar för respektive lag.