Även om inte alla lag spelat lika många matcher så är det få (om ens någon?) som kan ta ifrån Wetterbygden Stars det faktum att man just nu är det av de hetaste lagen i SBL och rättmätigt också leder densamma. På måndagskvällen kom den femte raka segern när man slog tillbaka Nässjö Basket i årets första derby ute i erkänt svårspelade Nässjö Sporthall. Det kom till att krävas förlängningsspel för att skilja lagen åt och när väl krutröken lagt sig så var det bortalaget som dragit den längsta stickan, seger med 109-104 efter en mycket sevärd match från båda lagen.

Nässjö Basket kom till spel med sex raka förluster. Den förlustraden var det ingen i Wetterbygden Stars som lagt någon större vikt vid utifrån att kvällens värdar varit med och tävlat i stort sett alla sina matcher. Att komma till Nässjö Sporthall är dessutom alltid en tuff uppgift, inget undantag ikväll. Det var annars gästerna från Sveriges vackraste bygd som inledde starkast och starkast av dom alla var Daniel Mortensen som skickade i tre raka trepoängare och därmed slog an ton om vad som komma skulle, ledning efter en period, 32-21.

I andra perioden får Daniel Mortensen sällskap utanför trepoängslinjen, inte bara av en lagkamrat, eller två, utan av flera stycken. Ett tag regnar det trepoängare i Nässjö Sporthall och är det inte Mortensen, så är det Calvin Hermanson eller Jonathan Peleg som drar i från nedre delen av stan. Då har vi ändå inte nämnt den största av dom alla: Ty Sabin. Trots att hela världen vid detta laget vet att han kommer skjuta ut lyset i en Sporthall nära dig, så är det precis det han gör. Ikväll stannar han till slut på 34 poäng och med en mäktig procent från trepoängslinjen eller vad sägs om sju av tio, totalt 70 %? Ledning för Stars i halvtid med 58-51.

Nässjö Basket är inte så pjåkiga dom heller när det kommer till trepoängsskytte och den ”värsta av dom alla” i den gröna hemmadräkten heter Franklin Williams. Han hann dra iväg 11 stycken projektiler utifrån varav sju stycken finner målet och mycket tack vare detta så hittar Nässjö Basket vägar både ifatt och förbi poängprotokollet, 62-61. En timeout från gästernas coach, Boris Balibrea, får snabbt hans spelare tillbaka in i matchen och när det vankas H2O för lagen mellan den tredje och fjärde perioden så har gästerna återigen tagit kommandot i poängprotokollet och leder med fem poäng, 71-66.

Resten av matchen ska bli en rysare av sällan skådat slag och var inget annat än ren och skär basketpropaganda inför 1 126 åskådare i Nässjö Sporthall som alla lär ha fått valuta för pengarna. Med fyra, fem minuter kvar av det som ska visa sig bli ordinarie speltid, så ser Wetterbygden Stars ut att ha avgjort matchen till sin fördel, ledning med 85-78. Men tack vare en lyckosam helplanspress så lyckas hemmalaget hitta tillbaka in i matchen och med bara 0,4 sekunder kvar av fjärde perioden så är man ikapp tack vare en tip-in signerad Dartaye Ruffin.

Alla som någon gång varit inblandad i förlängningsspel i basket vet att detta är tiden då de riktigt stora spelarna kliver fram, i Wetterbygden Stars fall, Adam Rönnqvist. Av sina totalt 11 poäng i matchen kommer sju av dessa under förlängningsspelet och tillsammans med sina 11 assists för matchen, så visar han vilken klasspelare han är och hur viktig han kommer att bli (är) för Wetterbygden Stars. Efter stor möda och mycket besvär, så får man till slut även några nödvändiga stops i försvarsspelet och när Moussa Kone fullkomligt k-a-s-t-a-r i bollen i ansiktet på allt och alla vad Höglandet har att erbjuda, så är femte raka segern, tillika årets första derbyseger, ett faktum. Vissa spelare är redan nämnda men visst är det svårt att låta bli att prata om mästerskytten från Milwaukee, Ty Sabin, som naturligtvis är tungan på vågen en sådan här kväll med sina 34 poäng. Jonathan Peleg med sina 14 poäng och Moussa Kones 18 poäng, sju returer och sex assists är också starka papper.  Vi vill även passa på och skicka en extra blomma till lagets sjukgymnast (!), Ellinor Rapp, som i samband med gårdagens träning kunde ta hand om Jonathan Bohmans stukade fot omgående och på dryga 24 timmar göra honom så pass spelklar att han åtminstone kunde avlasta Moussa Kone och Daniel Mortensen under korgarna i kvällens match, otroligt viktigt!

”Serieledare” både låter och smakar naturligtvis ”mumma” en sen måndagskväll i oktober men betyder egentligen i själva verket….ingenting. Dels har som sagt några lag någon match tillgodo (som förvisso ska vinnas om man vill titulera sig serieledare) och dels är vi övertygade om att Wetterbygden Stars har större ambitioner än att leda serien i oktober – man önskar självfallet leda serien även efter den 22 mars nästa år då sista grundserieomgången är avklarad.

Och med det spelet man visar upp just nu så är man naturligtvis en av utmanarna att så göra. Samtidigt vet alla involverade att detta knappast är ett hundrameterslopp, en säsong i Svenska Basketligan är snarare ett maraton. Därför är vi övertygade om att laget gläds lite extra ikväll för att redan i morgon börja fundera på hur att besegra Jämtland Basket kommande tisdag.

Mycket vill nämligen alltid ha mer.

I synnerhet Wetterbygden Stars.