Under tisdagskvällen befann sig Wetterbygden Stars i den erkänt svårspelade Karlsbergshallen för möte med hemmalaget Köping Stars i den tredje omgången av SBL, tillika årets första ”The Battle of The Stars”. Tidigt syntes det att bortalaget gjort sin läxa från ifjol (man förlorade då alla tre möten mot Köping Stars i Superettan) och kunde till slut få revansch, dels med tanke på nämnda resultat från ifjol och dels för fadäsen hemma mot Jämtland Basket senast. Seger mot Köping Stars med hela 95-55 och etableringen i SBL för nykomlingen fortsätter.

Matchen inleddes i ärlighetens namn rätt krampaktigt. Det är egentligen inte förrän bortalagets väldiga Waly Niang påbörjar sin poängproduktion som matchen öppnas upp och som också föranleder hemmalaget att ta matchens första timeout. Underbart att se under denna del av matchen (och matchen igenom i ärlighetens namn) är Wetterbygden Stars bänk som agerar ”energiboost” gentemot deras kamrater därute på planen och som vittnar om att man denna kväll befann sig dryga 40 mil hemifrån som en enda stor ENHET – ”alla för en – en för alla”.

En stor anledning till segern ikväll måste tillskrivas lagets försvarsspel.

Flertalet är de gånger under matchen som Wetterbygden Stars kommer fria från halva plan efter att mer eller mindre ”käkat upp” sina motståndare genom att ta bort alla passningsvägar. Köping Stars vore naturligtvis inte Köping Stars om man bara la sig ner och konstaterade ovanstående utan ganska omgående börjar man hitta svar på detta aggressiva försvar från gästerna och den som går i täten är en viss Sean Smith. Med sina åtta poäng i första perioden leder han både tillbaka och förbi hemmalaget innan det är dags för gästerna och Boris Balibrea att ta sin första timeout.

Under denna period väljer coach Balibrea att spela med ett litet manskap på banan och det är egentligen inte förrän spelare som Waly Niang och CJ Dunston åter checkar in i matchen på Karlsbergshallens nya parkett som bortalaget återigen börjar få kontroll över händelserna. Mannen med störst kontroll är CJ Dunston som i halvlekens absolut sista hundradel, hängandes i luften likt den ”His Airness” han är, skickar i en trepoängare som förkunnar ledning med 43-34 på resultattavlan. En annan gigant matchen igenom är Waly Niang som med sina 22 poäng och 13 returer mer och mer framstår som lagets MVP efter tre spelade omgångar.

Ingen lär ha glömt 6-39 i den andra perioden hemma i Huskvarna Sporthall i lördags, allra minst Wetterbygden Stars själva. Nu är det dags för ombytta roller (även om motståndaren är en annan) när Boris Balibreas vita armé formligen sköljer över ett paralyserat hemmalag. 29-10 och 26-11 (totalt 55-21) under matchens andra hälft vittnar om den högoktaniga basket som levereras av bortalaget och visst är det så ofantligt mycket roligare att vara på denna sida än den sida som man befann sig på i lördags, självklart. Lördagens och dagens resultat vittnar också om det vi var inne på efter matchen i lördags: minsta lilla något lag går ner i energinivå så kommer samma lag inte var något annat än ”hajmat” i årets upplaga av SBL. I lördags hände det Wetterbygden Stars. Idag Köping Stars.

En annan sanning är att denna segern är inte mer värd än den sötma den innebär på bussresan hem i natt till Sveriges vackraste bygd, Vätterbygden. Redan under morgondagen inleds förberedelserna inför vad som komma skall när laget sen 48 timmar senare går upp mot ett annat powerhouse inom svensk herrbasket på hemmaplan i Huskvarna Sporthall, Borås Basket.

Prestationen uppe i Karlsbergshallen under tisdagskvällen innebär naturligtvis ton av bensin i de förberedelserna.