När Wetterbygden Stars besegrade Uppsala Basket uppe i Fyrishov så var det i ärlighetens namn allt annat än basketpropaganda som lagen bjöd publiken på. Snarare var det betydligt mer kamp än skönspel men om vi ändå ska försöka oss på en summering av kvällen så är det svårt att konstatera något annat än det absolut viktigaste ikväll var segern och två poäng med hem till den vackraste bygden i landet, Vätterbygden. Seger för Stars till slut med 89-80.

Wetterbygden Stars såg annars ut som att man var laddad till tänderna när man kom ut som skjuten ur en kanon och fullständigt demolerar ett paralyserat hemmalag, ledning med 12-2 efter bland annat en alley-oop signerat ”Air Dunston” himself, CJ Dunston. Efter den starten är det som att någon tar den största nålen världen skådat och bara punkterar ballongen. Först säckar resultattavlan ihop vilket får till följd ett ofrivilligt stopp i matchen på upp emot fem-sex minuter (lägligt för hemmalaget – mindre lägligt för bortalaget med tanke på den fina starten) för att sedan följas upp av airballs i parti och minut från bägge lagen. Det är först när nämnde CJ Dunston skickar i en hysterisk trepoängare som det börjar ”likna basket” igen. Vid detta laget har även hemmalagets Xavier Cannefax (32 poäng totalt) börjat röra på sig, och är tillsammans med Axel Nordström, den som matchen igenom vållar mest problem för bortalaget.

Andra perioden i hemmamötet mot Jämtland Basket var inte bra men frågan är om inte andra perioden ikväll ändå tar priset som ”den fattigaste” i Wetterbygden Stars korta sejour hittills i SBL? Bortkastade bollar, missade utblockeringar, noll kommunikation i försvarsspelet och enkla missade närskott offensivt. Låt oss vara ärliga (med all respekt för Uppsala Basket): hade det stått ett starkare lag på andra sidan mittlinjen ikväll så hade detta varit över där och då. Det kan naturligtvis tyckas hårt att döma ett lag på detta sätt, speciellt när man ändå leder i paus med fyra poäng (41-37), men det gör vi bara med en enda anledning: den att vi vet att detta lag kan så betydligt bättre.

Bättre blev det också i inledningen av den tredje perioden när matchens bästa poängplockare i bortalaget för kvällen, CJ Dunston (20 poäng) och Albin Häll-Eriksson (19 poäng), inleder med att göra tre poäng var och ta Stars upp i ledning med elva poäng. De första fem minuterna i tredje perioden kändes det bara som att alla gick och väntade på när bortalaget skulle döda matchen (som mest är ledningen uppe i 12 poäng, 50-38) då det istället är Uppsala Basket, ledda av firma Cannefax/Nordström, som går till jobbet. Helt plötsligt har pendeln svängt över till hemmalagets fördel när det bara återstår att spela fem minuter av matchen, 70-68 till Jens Tillmans mannar.

Räddningen för Wetterbygden Stars under denna del av matchen var så här med facit egentligen två saker: det faktum att Uppsala Basket tidigt hamnade i lagfoul i sista perioden och att en av SBL: s absolut skickligaste spelare, Axel Nordström, satte en lay-up i klykan från en meter i ledning med 71-70. I stället för ledning med tre poäng för hemmalaget, och Stars upptryckt ordentligt mot repen, så blir det istället foul i tiondelen efter den missade lay-upen på en frustrerad Axel Nordström med resultatet att Mantas Griskenas får promenera över hela plan och skjuta två lagfoulskast och på det sättet återigen skjuta upp Stars i ledning, 72-71.

Efter det tittar aldrig Wetterbygden Stars i backspegeln igen utan kan istället via en trepoängare och en patenterad spinnmove av Jonathan Peleg ta strypgrepp på ett Uppsala Basket som vid detta laget tvingas erkänna sig besegrade. Seger till slut för Stars med 89-80 och två blytunga poäng i en jämn serietabell.

I tisdags var Stars en hårsmån att besegra Södertälje Kings efter en heroisk insats hemma i Huskvarna Sporthall. För den insatsen belönades Stars med noll (0) poäng. Dagens insats var inte ens i närheten av den i tisdags, belöningen idag: två poäng. Till tjyvens och sist när vi nu gör bokslut den 19 oktober, så kommer det enda vi kommer komma ihåg denna köldslagna fredagskväll, ändå bara vara när Wetterbygden Stars befann sig i Uppsala och tog två poäng i jakten på en slutspelsplats i landets högsta serie.

Det är ju ändå detta elitidrott går ut på.

Att vinna.