Premiärkvällen uppe i Luleå för Wetterbygden Stars blev sannerligen något att skriva hem om. Seger för nykomlingen mot självaste BC Luleå på deras hemmaplan i en seriepremiär var det knappast någon som hade kunnat drömma om, inte ens Stars-spelarnas egna mödrar. Nu står man ändå här och konstaterar att så är fallet och detta efter att Wetterbygden Stars kontrollerat tillställningen från start till mål, seger till slut med 88-77.

Innan matchen hade det pratats en hel del i Stars-lägret om att inte komma med några ursäkter till seriepremiären. Ni som har följt laget den senaste tiden vet att det annars hade varit enkelt att ta tillhands. Kvar hemma i Småland låg nämligen Mantas Griskenas nedbäddad i feber medan det någonstans borta vid gränsen mellan USA och Kanada satt en basketspelare mer ivrig än någonsin att kasta sig på det där planet över Atlanten med destination Jönköping/Huskvarna.

Det var som vanligt uppdukat för fest uppe i Luleå Energi Arena men om det blev så mycket fest låter vi vara osagt, i alla fall om man sympatiserar med hemmalaget. I stället var det Wetterbygden Stars som fullständigt dikterade villkoren och den största dirigenten av dom alla var ingen mindre än lagets nya pointguard, Joaquin Portugues. Med ett hundraprocentigt skytte under matchen första halvlek så visar han med all tänkbar tydlighet att han kan vara den general som det här laget verkligen behöver. Till slut stannar Joaquin på 21 poäng, tre steals och två assists – i kombination med ett starkt försvarsspel över hela banan, en ”hyfsad” debut får man väl ändå erkänna.

En sådan här kväll är det naturligtvis svårt att låta bli att lyfta l-a-g-et Wetterbygden Stars.

Jesper Wennerholm, ny lagkapten för i år, kommer från bänken och bombar i en trepoängare det första han gör, totalt orädd. Karlstads basketstolthet, Jonatan Bohman, spelar ligabasket som att han inte gjort något annat och Waly Niang är precis så där stor och viktig (21 poäng och åtta returer) under alla sina dryga 30 minuter på golvet. Eddie Alm begraver en trepoängare i slutsekunden av tredje perioden rakt framför BC Luleås bänk och Albin Häll-Eriksson beräknas landa vid 23-tiden ikväll efter sin lay-up över landslagsmannen, Denzel Andersson. Guim Exposito blixtrade stundtals till och hans trepoängare tog även den ett ärevarv uppe i någon närliggande galax innan den hittade bara garn i hemmakorgen. Defensivt leder CJ Dunston och Jonathan Peleg styrkorna på ett föredömligt sätt och har tillsammans även 22 poäng framåt, viktigt. Och ännu inte tillgänglig men ack så viktig i sitt ledarskap: Mathias Liljeqvist.

Om det var många som inte visste vilka Wetterbygden Stars var i allmänhet, och deras spelare i synnerhet, så kan ni vara säkra på att det just pågår en febril aktivitet ute i Basketsverige på att uppdatera sig. Det här är naturligtvis en seger som kommer ge eko i samma Basketsverige och som också ökar på hela trovärdigheten i verksamheten i och runt Wetterbygden Basketball. En klok basketkännare sa en gång: ”två poäng för seger är lika mycket värt i september som i mars” och visst ligger det mycket i det. Det här var två MONUMENTALA poäng på alla sätt och vis och som naturligtvis bidrar till arbetsro för coacherna Boris Balibrea och Joan Martinez.

Nu börjar nästa stora utmaning (den har i ärlighetens namn pågått ett tag) och det är att locka publiken till hemmapremiären nästa lördag i Huskvarna Sporthall när Jämtland Basket kommer på besök.

Med ett resultat som det uppe i Luleå under fredagskvällen så lär ju naturligtvis chanserna öka att även folket i Vätterbygden, och inte bara i Norrbotten, hittar till världens vackraste idrott.