Basket är Sveriges bästa sport för integration och har högst andel aktiva kvinnliga spelare. Genom PROJECT REACH når vi varje vecka nya människor och nya grupper. Varje vecka träffar våra spelare barn och ungdomar skolelever och ger de chans att testa världens bästa sport. I det här nyhetsbrevet vill vi presentera vad som hänt hittills i SCHOOL REACH.

När PROJECT REACH drog igång på riktigt i september 2018 var SCHOOL REACH något av det första som satte igång. Målsättningen är att på längre sikt besöka alla skolor i Jönköpings kommun men att lägga ett stort fokus på skolorna i två av de prioriterade områdena i stan – Öxnehaga och Österängen. De som arbetar i prioriterade områden och barnen som bor där har sett många projekt och initiativ komma och gå. Vi vill vara en positiv kraft som finns kvar över en längre tid och satsar därför på att återkomma i stort sett varje vecka till fokusskolorna men gör också andra besök. Vi möter ungefär 30-40 barn varje gång

Under förra säsongen hade vi aktiviteter på höstlovet och sportlovet och fick då se en härlig blandning av barn från olika kommundelar då det kom flera barn med sina föräldrar för att spela basket. Vi planerar att göra på liknande sätt den här kommande säsongen.

Våra elitspelare finns med på aktiviteterna på skolorna men även övriga ledare och ungdomsspelare. Det är tydligt att se att spelare runt 200 cm från USA, Senegal, Spanien, Trinidad men också Sverige gör starka intryck på barnen. I våras kom rektorn på Öxnehagaskolan och berättade att hon suttit i samtal med elever som nu drömmer om att bli basketproffs eller att bli lika långa som basketspelarna. Barnen vill gärna träffa både killarna och tjejerna och de blir genast enorma förebilder.

Flera barn som tidigare inte varit aktiva i föreningsliv har nu kommit och börjat spela i våra ungdomslag. Vid förra årets sommaravslutning var det en av de nya tjejerna från Österängen som fick pris som ”Spark of the Year” för sin årsklass för sin fantastiska utveckling. När det nu kommer flera nya spelare ställer det givetvis krav på att vi får fram ledare som kan Samtidigt fick en av våra nya unga tjejer, Alfiya Laxmidhar, pris som ”Årets Ledare”.

I år har vi hittills träffat över 300 barn på Österängsskolan, Öxnehagaskolan och Prolympia. Från det här året har vi inlett ett nytt samarbete med Prolympia Idrottskola där vår assisterande Sparks-coach David Torrescusa leder skolans nystartade basketprofil.

Spelarna turas om att åka med på skolbesöken och häromveckan var det en liten kille som blev överförtjust i amerikanske Ty Sabin. När han hörde namnet utbrast han: ”Ty…I love THAI food!!” Efter det ville han vara med Ty hela tiden.