Högsbo på bortaplan är en svår uppgift för de allra flesta lag, och när Sparks gästade Göteborg på måndagskvällen blev det också en kämpig match för bortalaget. Sparks, utan nya amerikanskan Betsy Macdonald, som ännu inte var spelklar, spelade stundtals riktigt bra, men Högsbo och i synnerhet dess starka förstafemma blev i långa loppet för tungt. Hemmalaget vann med 96-65.

Sparks är inne i ett tufft skede av spelschemat i SBL Dam. Mellan 21 november och 11 januari spelar laget alla sina sju matcher mot topplagen i ligan. Och även om Sparksspelarna visat fin moral och spelat bra efter att amerikanskan Keri Jewett-Giles åkte hem, så har det varit resultatmässigt kärvt den senaste tiden. Sparks har inte lyckats vinna sedan 17 oktober, wo-vinsten mot Visby undantagen.

Och att Högsbo på förhand var favoriter på sin hemmaplan rådde det ingen tvekan om, men efter Sparks insats mot A3 senast, fanns förhoppningar om att laget skulle kunna upprepa den insatsen och ge Högsbo en riktig match. Men det började inte alls bra. Högsbo rivstartade matchen genom att snabbt gå fram till 21-5 med ett som vanligt aggressivt försvar, högprocentigt skytte och genom stor dominans av amerikanskorna Hyder och Perry under korgarna.

Det såg då ut som om det skulle rinna iväg riktigt ordentligt. Men icke. Sparks jämnade ut spelet, gjorde en riktigt bra andra period, som man vann med 23-22 och var två minuter innan pausen bara åtta poäng efter. Åter såg man de bra tendenserna från de senaste matcherna, med ett riktigt bra jobb i försvaret och ett rörligt anfallsspel. Siffrorna kunde ha varit ännu bättre om trepoängsskyttet hade varit mer normalt. I den första halvleken satte Sparks bara 3/15, alla av Maura Fitzpatrick. Bra trepoängsskytte krävs för att Sparks skall kunna hålla jämna steg med Högsbo, som är överlägsna inside och där får många enkla poäng och andrachanser, men när treorna inte sitter för Sparks blir det en nästan omöjlig uppgift. Sammanlagt blev det svaga 5/29, vilket är 17 %, av Sparks bakom linjen, efter att Ashanti Coleman satt två treor i den andra halvleken.

Efter en jämn tredjeperiod rann Högsbo iväg i sista kvarten, då Sparks inte längre orkade hålla emot. Hemmalaget vann till slut med hela 31 poäng. Det blev lite för mycket för att det skulle kännas riktigt bra, men poängen sticker snabbt iväg mot topplagen i ligan om man inte orkar hålla intensitet och fokus uppe i 40 minuter. Idag klarade Sparks av det i bara 20-25 minuter. Men det är som sagt inte lätt att möta Högsbo. De har några av ligans bästa 1-1 försvarare på guardpositionerna och är starka inside. Lagets förstafemma är en av ligans allra bästa och visade det även idag, genom att svara för 83 av Högsbos 96 poäng.

Som vanligt blev det stor spridning av speltiden i Sparks. Bara Fitzpatrick och Emma Johansson, som för övrigt gjorde en riktigt bra match, spelade 30 minuter. Emma kom upp i åtta poäng och tio returer, nära en double-double, alltså. Bästa poänggörare i Sparks blev Coleman med sina 14. Det var en av hennes bättre matcher i Sparkslinnet. Coleman får ofta lägga väldigt mycket energi i försvaret, där hon ofta får uppgiften att försvara mot de stora spelarna i motståndarlagen.

Sammantaget var det en godkänd insats av Sparks i drygt halva matchen, med ett riktigt bra lagarbete, ambitiöst försvarsspel och fint jobb i returtagningen. Det unga Sparkslaget har redan en bra högstanivån, men perioderna med svagare spel blir för betungande.

SBL Dam: Högsbo Basket – Wetterbygden Sparks 96-65 (30-16), (22-23), (18-14), (26-12)

Poäng i Högsbo: Alexis Hyder 20, Ceejay Nofuente 20, Kourtni Perry 17, Ida Fredriksson 15, Louise Noaksson 11, Hanna Halilovic 5, Ida Moberg 4, Elin Johansson 2, Makalla Bagayegou 2,

Poäng i Sparks: Ashanti Coleman 14, Maura Fitzpatrick 11, Louise Ovner 8, Emma Johansson 8, Sandra Karsten 6, Ebba Sjökvist 5, Ninni Salmi 5, Debbi Alem 5, Tilda Sjökvist 2, Tilda Lindström 1