Några notiser
7 september, 2020
Det senaste från collegebasketen är att det om cirka en vecka, mitten av september är det sagt, skall komma ett besked från NCAA om hur det blir med basketsäsongen 2020/21. Företrädare för organisationen har under senaste uttalat att det kommer att bli spel och att det nationella slutspelet, March Madness, kommer att genomföras.
Allt pekar alltså på att säsongen inte kommer att ställas in. Frågan är bara hur och när den skall genomföras. NCAA har t o m preliminärt meddelat platser och tider för slutspelet, som skall inledas 18 mars och avslutas med final i San Antonio 4 april.
Gissningen blir att det kommer att bli en förkortad säsong, möjligen bara med enkelmöten i grundserierna, och att säsongen startar efter nyår. Det är en tidpunkt då conference-spelet normala år brukar starta, men då lagen varit igång med matcherna sedan november.
Anledningen till den gissningen är att två av de främsta konferenserna, Pac 12 (rankat etta) och Ivy League (sjua), ställer in allt spel fram till nyår. Och om de inte spelar, så kommer nog inga andra att göra det heller, för NCAA är noga med att skapa lika förutsättningar för alla lag och alla konferenser.
Minst sex svenskor som spelade i andra europeiska länder återvänder den här säsongen till Sverige. Men många, bland dem i stort sett hela landslaget, fortsätter sina utlandskarriärer. Och ett par stycken prövar för första gången lyckan utomlands: Moa Lundquist, som skall spela i England, och Tyra Carlsten-Handberg och Emma Karamovic, som båda fått kontrakt i den spanska andraligan. Men sammantaget ser det ut som om antalet svenskor i andra europeiska ligor kommer att bli färre. De här utlandsspelarna är hittills kända:
Elin Eldebrink, förlänger med Bourges, Frankrike
Lollo Halvarsson, förlänger med Tarbes, Frankrike
Regan Magarity, Villeneuve, Frankrike till Tarbes, Frankrike
Johanna Prytz, förlänger med Saarlouis, Tyskland
Frida Eldebrink, Botas, Turkiet till Girona, Spanien
Elin Gustavsson, AE Sedis, Spanien till Spirou, Belgien
Moa Lundqvist, USF, till Nottingham, GB
Amanda Zahui, Hatay, Turkiet till Dynamo Kursk, Ryssland
Danielle Hamilton Carter, förlänger med Piestanske Cajky, Slovakien
Paulina Hersler, Cinkarne Celje, Slovenien till Battipaglia, Italien
Emma Karamovic, Luleå till Barakaldo, Spanien (LFB2),
Kalis Loyd, Ensino, Spanien till Clarinos, Spanien
Binta Drammeh, förlänger med TTT Riga, Lettland
Abigail Glomazic, Sleza Wroclaw, Polen till Polkowice, Polen
Nathalie Fontaine, A3 till Adana, Turkiet
Tyra Carlsten-Handberg, Uppsala till Sant Josep, Spanien (LFB2)
Av landslagsspelarna är det, såvitt det är känt, bara Farhiya Abdi som ännu inte har klart med någon klubb. Men, av någon anledning är det nästan alltid så att Abdi är sent ute, ibland väldigt sent. Förra året hade t e x mer än halva säsongen gått innan hon blev klar för Botas i Turkiet, där hon bara hann med sju matcher. Och att få så lite matcher är ju inte bra, särskilt inte för landslaget, där Abdi har varit bofast många år.
Men det finns några andra som vi undrar över. Var hamnar t e x Veronika Mirkovic (senast i VOO Verviers, Belgien), Maria Gültekin (Kayseri, Turkiet), Günesh Karaoglan (Sakarya Yükseliş, Turkiet) och Rauschan Gültekin (Istanbuluniversitetet, Turkiet)? Kanske någon av dem läser det här och kan upplysa oss? Eller är det någon annan som vet?
I den svenska ligan har träningsspelandet kommit igång på allvar. A3 var tidigt ute och åkte direkt från ett uppstartsläger, utan ett enda basketpass, till Östersund för att möta ligapredententen. Och som bekant vann Östersund, för dagen förstärkt med Danielle Elvbo och Moa Lundquist, med 72-68.
Flera av Umeåspelarnas rapporteras ha sett helt vilsna ut, och även om A3 inte haft ett enda basketpass tillsammans för träningsmatchen, så tycker man nog att de ändå skulle klara av ett lag i BED. Men det gjorde laget inte, och i Östersund har man gått helt i spinn efter den överraskande segern. Och med visst fog. Östersund satsar hårt på en återkomst till högsta nivån. Efter värvningarna av Jeng och Boström är klubben tydligen ute med värvarhåven igen. Det talas om att man vill knyta både Elvbo och Mackenzie Engram till sig. Och lyckas Östersund med det, så kommer man t o m att kunna knäppa BG Luleå och vinna den norra ettan, vilket sportsligt kommer att göra att ligaplatsen är i hamn.
En annan hårdsatsande ligaspirant är Borås, sedan några år coachade av den erfarne Pat Ryan. Borås har inför den här säsongen förstärkt sitt lag med två spelare från Mark, Anna Golob och Melina Curiander. Och redan tidigare fanns där Hanna Brändmark, även hon tidigare i Mark. Borås har träningsspelat mot både Högsbo och Wetterbygden. Det blev visserligen förlust i båda matcherna, men hedervärda sådana, efter bra spelmässiga insatser. Högsbo, utan sina transatlanter, vann med 73-68 efter visst besvär, och Wetterygden med 86-63.
Sparks kom med hela sitt lag, utom nya point guarden Antoinette Miller, som ännu inte kommit iväg från USA på grund av passproblem. Det är ännu oklart när hon kan ansluta till laget. Men i den här matchen spelade det ingen roll, för utropstecknen i Sparks var framför allt de unga bakplansspelarna Tilda Sjökvist, Debbi Alem och Ebba Sjökvist. Mest utmärkte sig nyförvärvet Alem, som stod för imponerande åtta assister i matchen. Bästa poänggörare blev en annan nyrekrytering, Evelyn Ovner, med 19.
Kommande helg, 12-13/9, spelar Wetterbygden Sparks sina följande träningsmatcher, då John Bauer Hotel Cup avgörs i Huskvarna. Med de nuvarande bestämmelserna om antalet personer som får samlas i samma lokal, blir det inte mycket plats för intresserade åskådare. Wetterbygden har dock en uttalad ambition att matcherna från turneringen skall webbsändas.
Spelprogrammet är det här:
Lördag 12/9: 11.00 Sparks-Högsbo, 18.00 Högsbo-Eos, 20.15 Helsingborg-Sparks
Söndag 13/9: 13.00 Sparks-Eos, 15.30 Högsbo-Helsingborg.
Sparks skulle också ha spelat ett dubbelmöte mot danska Amager på hemmaplan 19-20/9, men i skrivande stund är det osäkert om Amager trots allt kan komma. Om det inte går vägen kan det bli aktuellt med finskt motstånd istället. Sista träningsmatchen för Sparks blir borta mot Alvik söndagen 27/9.
Vi har också noterat att Alvik åkte till Uppsala för sin första träningsmatch. Ligafavoriten vann, men inte med mer än 75-68. En delförklaring var att varken Ellen Åström eller Elin Ljunggren spelade i Alvik, och att Tiffany Brown, som skall spela i Polen kommande säsong, passade på att förstärka Uppsala och svarade för 17 poäng, mest i hemmalaget.
Nykomlingen Helsingborg tog i lördags emot Eos. HBBK höll jämna steg med Lundalaget en bra bit in i matchen. Eos ledde i halvtid 32-27 men drog under andra halvan av matchen ifrån till seger med 79-61. Det var två importer som var de mest framstående. I Eos svarade nyförvärvet från Visby, Alexa Middleton, för 21 poäng. I hemmalaget gjorde nya grekiskan, Vasiliki Louka, 17 och tog åtta returer.
Även Södertälje har kommit igång med matchandet. AIK, som spelar i BED, fick se sig besegrade med hela 87-37. Matilda Claesson, som återkommit till Södertälje efter några år i Tyskland, blev poängbäst med 17. Nya amerikanska guarden, Shawnte Goff, satte 16. Södertäljeklubben spännande kanadensiska, Cassandra Brown, har ännu inte anlänt.
Södertälje kommer att spela ytterligare fyra träningsmatcher innan ligastarten, alla mot ligakonkurrenter: 10/9 Alvik-SBBK, 13/9 Uppsala-SBBK, 19/9 SBBK-Alvik och 26/9 SBBK-Visby.
I WNBA avslutas snart grundserien. På söndag, 13/9, spelas de sista matcherna innan slutspelet tar vid. Två av de åtta slutspelsplatserna är ännu öppna och i toppen av tabellen huserar Seattle Storm, som har en vinst mer än tvåan Las Vegas.
Seattle har, med tre matcher kvar, alltså allt i sina egna händer, men skulle de snubbla på slutet och Las Vegas spurtar bra, så kan vi få en oviss sista omgång. Då möts nämligen de båda lagen, och skulle de stå på lika många vinster på söndag, så är oddsen på Las Vegas sida. De vann nämligen det första mötet med åtta poäng.
Faller alla bitar på plats, så kan vi till slut få en final mellan förhandsfavoriterna Seattle och Las Vegas. Skulle hela slutspelet avgöras i matchserier skulle sannolikheten vara stor för det. Men så enkelt är det inte. De två första slutspelsomgångarna avgörs i ”single elimination”, d v s i en nervpirrande enda match.
Seattle är ändå den stora favoriten och laget att slå. Än en gång är det värt att påpeka vilken fin och sevärd basket som laget spelar, i båda ändarna av planen. I stjärnorna Jewell Loyd och Breanna Stewart, liksom veteranerna Sue Bird och Natasha Howard, har Seattle offensiva hot som är svåra att försvara sig mot, men tricket är egentligen att balansera upp spelet så att man får ut det bästa av laget. Och det gör verkligen Seattle på ett smart och skickligt sätt.
En av de viktigaste spelarna i Seattle, ”spindeln i laget”, är guarden Alysha Clark. Om det handlade om fotboll skulle hon kallas balansspelare. Clark är enastående i sin roll som limmet i laget. Hon gör inte flest poäng och levererar inte flest assister, men är alltid på rätt plats i rätt tid, gör rätt saker för laget och är pålitligheten själv. Trots mycket boll snittar hon under en turnover per match och tycks alltid ta de rätta besluten på planen. Inte minst väljer hon sina avslut med kirurgisk precision. Clark har 54% på sina tvåpoängsavslut och 46% på treorna. Rena drömmen för en coach är hon.
// Tapio Joulamo
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.