När Wetterbygden Stars för andra gången inom förhållandevis kort tid befann sig i Brännkyrkahallen i Stockholms södra förorter för möte med Djurgården Basket så var det ett hemmalag som kvällen till ära fått tillbaka viktiga pjäser i form av Jeremiah Ingram och Lazar Radosavljevic sedan förra omgången i fredags. Just dessa bägge herrar skulle komma och vålla bortalaget en hel del besvär men till slut är det ändå Wetterbygden Stars som kan vända tillbaka hem med två poäng i bagaget efter att slutresultatet skrivits till 109-94.

Inledningen av 25 omgången i SBL skulle bli en uppvisning av sällan skådat slag av hela ligans poängkung, Ty Sabin. Knappt har matchen hunnit börja förrän han skjutit mittbena på hemmaförsvararna och med sina fyra raka trepoängare så är han den enskilt största anledningen till att coach Charles Barton hos Järnkaminerna kallar på matchens första timeout. Djurgården Basket svarar bra på den aktuella timeouten och kan göra 10-0 innan Adam Rönnqvist ändå ska få slutordet, ledning för Stars efter tio minuter, 30-20.

I början av andra perioden drar Jonathan Peleg på sig sin andra foul men inte utan att ändå sätta lite prestige i att försöka stoppa sin motståndare. Just den antydan (attityden) till försvarsspel följs sen sedan upp av en rejäl bröstvärmare på hemmalagets Jeremiah Ingram signerad Pelegs namne, Jonathan Bohman. Fram tills dess hade Ingram haft en oerhört stark match med bland annat fyra av fem trepoängare och totalt 14 poäng. Efter den smällen ska sen Ingram inte återvända tillbaka till matchen och även om vi inte är några förespråkare av att vare sig se motståndare skada sig eller bevittna vårt eget lag eventuellt spela fult (denna incident var långt ifrån fult), så var det ändå befriande att se Jonathan Bohman stå upp som den stolta värmlänning han är och skicka ett meddelande om att ”här-kommer-det-bli-allt-annat-än-enkelt-att-göra-poäng”, bra! Calvin Hermanson avslutar första halvlek där han avslutade senast uppe i Umeå: bakom trepoängslinjen och kan därmed se till att hans lag leder i paus med 55-45.

Även om hemmalaget inleder andra halvlek starkast så är det ändå Stars som kan kontrollera händelseförloppet i poängprotokollet tack vare två snabba treor signerade Adam Rönnqvist och Jonathan Peleg. När sen Djurgårdens duktige Derrick Wilson lyckas med konststycket att lägga en lay-up i bakringen fri från halvplan, så är inte Calvin Hermanson sen att utnyttja detta faktum genom ytterligare en trepoängare och därmed är ledningen återigen uppe på en förhållandevis trygg marginal, 70-53. ”Speaking about Calvin” så var det återigen en fröjd att se honom från trepoängsland (fem av sex ikväll) och när han dessutom kombinerar det med ett framgångsrikt attackspel, så framstår han mer och mer som den offensiva kraft han är handplockad att vara – totalt 23 poäng och tio returer från nummer nio ikväll och ytterligare ett kvitto på att formen är i antågande inför vad som komma skall.

Ledning med 16 poäng (78-62) inför fjärde perioden, nog skulle detta väl ändå betyda att bortalaget kunde spela av återstoden av matchen utan några större bekymmer? Nja, med tanke på att Djurgården Basket gör 8-0 så tvingas coach Boris Balibrea kommendera tillbaka laget som där och då verkade befinna sig halvvägs ombord på bussen tillbaka till Sveriges vackraste bygd. Först lyckas Jonathan Bohman muskla i två poäng och när sen ”nummer nio” skickar i ytterligare en trepoängare så kan pulsen återvända till normalläge på den gode Balibrea. Återigen gör Stars över 100 poäng och bevisar att man tillhör det absoluta toppskiktet när det gäller att producera framåt. Ändå tror vi att det finns ännu mer att kräma ur detta laget i offensiven. När laget låter bollen gå och inte nöjer sig med annat än det b-ä-s-t-a avslutet istället för bara ett b-r-a avslut, så är man dödliga framåt. När man däremot hissar upp lite vad som helst, från vem som helst, när som helst, så är man betydligt beskedligare….här har laget något att förbättra framöver som nödvändigtvis inte handlar om försvarsspel.

Calvin Hermanson är redan nämnd precis som Ty Sabins inledning. Kul också att se Carl Engströms 14 poäng (varav några var feta ”put-back-dunkar”), 12 returer och åtta assists från landslagscentern. Jesper Wennerholm också pigg under sina dryga 13 minuter på plan tillsammans med Daniel Mortensen som fortsätter bidra i returtagningen (11 returer ikväll).

Nu väntar lite återhämtning innan laget under fredagen återigen beger sig ut på E4:an norrut med siktet inställt på kommande helgs Final Four uppe i Södertälje. Om laget nu varit favoriter i de två senaste matcherna mot Umeå BSKT och Djurgården Basket så är det väl ingen underdrift att laget nu får finna sig i att vara en ”underhund” modell större i semifinalen mot Södertälje Kings. Vinner inte Södertälje Kings semifinalen på lördag kväll så vore det naturligtvis en stor missräkning för en arrangör som inte förväntar sig något annat än att spela final dagen därpå.

Någon mer än oss som tycker att det är upplagt för en rejäl skräll? Och vinner man en match kan man lika gärna vinna två….